Yoga en ademhalingsoefeningen helpen bij een depressie

21 juni 2017 – Om een zware depressie te verlichten is het goed om minimaal twee keer per week yoga en diepe ademhalingsoefeningen te doen. Dat is mogelijk een goed alternatief voor de medicatie die bij een depressie worden voorgeschreven. Denk hierbij aan antidepressiva, die slechts in de helft van de gevallen blijken te werken.

Dat de symptomen van een chronische depressie aanzienlijk verminderen met het doen van deze oefeningen werd ontdekt door wetenschappers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Boston. Ze gebruikten yoga en ademhalingsoefeningen – met een frequentie van vijf per minuut – bij een groep mensen met een ernstige depressieve stoornis. Sommige deelnemers hadden nooit eerder antidepressiva gebruikt. Anderen namen de geneesmiddelen in een stabiele dosis gedurende een periode van meer dan drie maanden.

De precieze bewegingen en adembeheersingstechnieken die door de deelnemers – met leeftijden tussen de 18 en 64 jaar oud – gebruikt werden, zijn afkomstig uit de Iyengar yoga. Er werd gedurende drie maanden een frequentie van twee à drie keer les per week toegepast, gecombineerd met het doen van oefeningen thuis.

Door beide groepen werd een aanzienlijke verlichting van de symptomen gerapporteerd. Opvallend was dat de deelnemers die drie lessen per week volgden het beter deden dan de  groep die twee keer per week lessen volgde. Maar deze laatste frequentie bleek ook te helpen. En dat is misschien wel een voordeel voor mensen met drukke levens wel beter haalbaar, zo vonden de onderzoekers.

Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2017; doi: 10.1089/acm.2016.0140

Bron: nedkad.nl

Human Givens Counseling op Jaarcongres Bedrijfsgeneeskunde

We gaan morgen onze poster presenteren  op het NVAB Jaarcongres! Jenny Wakelin en Caroline Straathof 

Human Givens op 62e NVAB-Jaarcongres: Kortdurende Human Givens Behandeling Kan Ziekteverzuim Helpen Terugdringen

Op 9 juni presenteert de Vereniging van Human Givens Nederland (VHGN) de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over de effectiviteit van de uit Groot-Brittannië afkomstige Human Givens behandeling. De presentatie vindt plaats op het Jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), op 8-9 juni in Hotel en Congres-centrum Papendal in Arnhem.

Dr. Jennifer Wakelin, voorzitster van VHGN, doet in postersessies op 9 juni verslag van de nieuwste Britse wetenschappelijke studies naar de Human Givens methode, in het bijzonder bij depressie, angststoornis en burn-out, de grootste psychische oorzaken van werkverzuim in Nederland. Deze studies tonen aan dat de kortdurende, oplossingsgerichte Human Givens methode van therapie en counselen snel en veelal blijvend resultaten boekt en minder belastend is voor cliënten dan bestaande langere vormen van therapie. Behandeling met deze therapie is uitstekend toepasbaar in de bedrijfsgeneeskunde bij het voorkomen en verkorten van ziekteverzuim en bijbehorende kosten.

Voor contact: Caroline Straathof

Secretaris Vereniging Human Givens Nederland

info@humangivencounseling.nl