Omgaan met langdurige pijn

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van aanhoudende of terugkerende pijnklachten.  Pijnstillers of een medische ingreep bieden niet altijd een blijvende oplossing. Aanhoudende pijn tast niet alleen de kwaliteit van leven aan. Ook is herstel na medische behandelingen moeilijker als (on)gerelateerde pijnklachten blijven opspelen. 

Van ‘chronisch pijn’ naar ‘chronisch welzijn’

Als pijn langer dan een paar maanden aanhoudt, heeft dit op veel terreinen effect: minder actScreen Shot 2016-05-17 at 11.45.12iviteit, minder slaapkwaliteit, minder plezier-activiteiten en sociale omgang, stress, angsten en depressie, en ‘slechte’ gewoonten zoals overbelasting op de dagen dat je weinig pijn voelt.  Deze functionele gevolgen zijn op zich al lastig genoeg. Nóg vervelender is dat ze de pijnbeleving voeden en versterken, waardoor een pijncyclus ontstaat. Het brein gaat dan alles wat bijvoorbeeld stress veroorzaakt als pijn registreren.

Die cyclus kan worden doorbroken!

Met een brede aanpak zoals Thuis in Yoga die biedt, leer je  je lichaamseigen pijnstillers (activiteit en slaap) weer in te zetten, leer je diep te ontspannen, je lichaam te waarderen, de kracht van zelf-reflectie ontdekken, en vanuit positieve, toekomst gerichte ‘light-touch’ psychologie emoties los te laten en je emotionele behoeftes te vervullen. Zo ontgroei je op eigen kracht de aangeleerde ‘stress=pijn respons’ in je brein.

En als pijn minder vat op je heeft omdat je deze pijncyclus doorbreekt, kun je beter slapen, meer bewegen, sociaal actiever zijn en beter in werksituaties en eigen huis functioneren.

Wat zeggen cursisten:

Anoniem over 12- weekse cursusWat zijn de belangrijkste nieuwe dingen die je geleerd hebt? “Begrip voor mijn lijf (Compassie)”, en “Integratie van moderne pijninzichten in de cursus, zeer prettige stijl van lesgeven.”

Anne-Marie over 12-weekse cursus: “Zonder meer een aanrader. Helpt mij om mijn verkramptheid los te laten.”

Monique na 3 sessies Pijn op Maat: Welke praktische tips heb je het meest toegepast? “Afleiding en ontspanning” Kijk je anders naar je toekomst? Score 7 op schaal van 7. Hoe? “Zelfontwikkeling” Zou je Pijn op Maat aan iemand aanraden? Score 7. “Overal voor openstaan.”

Partner van iemand met chronische pijn: “Ik denk dat de cursus er aan kan bijdragen om op een andere manier met de pijn om te gaan -ook voor een partner is dat waardevol.”